Hoe alles begon

Hoi ik ben Bart! Ik wil jullie deelgenoot maken van de vooroordelen waar ik tegenaan loop als ik vertel dat ik aan Yoga doe. Een man die yoga doet is geen man? Nou, lees maar eens verder!

 

BEGIN

In 2007 heb ik een ongeluk gehad en heb ik m’n rug gebroken. Ik belandde in een rolstoel en pas na 9 maanden revalidatie mocht ik naar huis. M’n moeder kwam wel ieder dag langs met zelfgemaakte soep en een vriend van mij is ook twee keer op bezoek geweest, maar dat was het dan ook. Ik heb niet zoveel vrienden, dus ik was al blij dat er iemand kwam. De resterende tijd heb ik voornamelijk pijn gehad, heel veel pijn. Zelfs nu slik ik dagelijks nog een arsenaal aan pillen waar een gemiddeld groot paard gestrekt van gaat. Een gebroken rug is geen sinecure. Het was nog maar de vraag of ik kon blijven lopen. Dat beangstigde mij het meest en ik heb er alles aan gedaan om dit te voorkomen, dus ik trainde dag en nacht. Ik was stram en leek wel een bejaarde, maar ik zette door. Uiteindelijk kon ik na een jaar weer de eerste stapjes zetten.

 

EERSTE KENNISMAKING

Na dat jaar kreeg ik een foldertje in de bus. Het zag er zeer aantrekkelijk uit met allemaal mooie dames in retestrakke broeken die zich in alle hoeken en bochten wringen. Het was de nieuwe yogastudio om de hoek die op deze manier leden aan het werven was. Nou ik moet eerlijk zeggen dat ik al aardig warm liep van die plaatjes. Ik wist natuurlijk niet hoe het zat met mijn rug, dus dat heb ik eerst met m’n dokter overlegd. Hij gaf aan dat het geen kwaad kon tenzij ik mezelf niet forceerde en het langzaam zou opbouwen. Dus ik dacht; weet je wat, ik geef het een kans. De eerste keer dat ik de studio in stapte zal ik nooit vergeten. Het rook er zo lekker naar wierook en andersoortig zweet, ik kreeg er een beetje een stijve nek van. Ook de dames waren bijzonder verheugd me te verwelkomen, ik wist niet wat me overkwam. Hele zachte en zalvende woorden kwamen tot mij en ik voelde me in de lichte studio direct als een vis in het water. Het voelde letterlijk als een warm bad. De teachers waren aardig en raakte me aan en ook de medestudenten keken heel gelukkig en een beetje waus mijn kant op. Jeetje wat een moment was dat.